Ouderschapsplan en kinderalimentatie
Hoe hoog is de kinderalimentatie in het ouderschapsplan?
Een belangrijk onderdeel van het ouderschapsplan is de financiële regeling, waarbij de kinderalimentatie wordt vastgesteld. De berekening maken wij voor u beiden, waarna u de uitkomst kunt overnemen of zelf een andere keuze kunt maken. De berekening houdt rekening met de verdeling van de zorgplicht over de kinderen door beide ouders. De aan je ex te betalen kinderalimentatie is dan ook lager, naarmate je meer voor de kinderen zal gaan zorgen.
Hoe gedetailleerd moet een ouderschapsplan worden opgesteld?
Een ouderschapsplan moet vooral praktisch de afspraken verduidelijken en vastleggen. Daarbij moeten er niet teveel uitzonderingsregels worden vastgelegd. Beter is, om het ouderschapsplan zo kort en bondig mogelijk te formuleren in samenspraak en overleg. Als u een uitgebreid voorbeeld ouderschapsplan wenst, dan kunt u dat hier downloaden. Het kan handig zijn om te werken vanuit een voorbeeld ouderschapsplan. Vervolgens moet u samen op een rijtje zetten welke basis afspraken belangrijk genoeg zijn om in het ouderschapsplan op te nemen. Praktijk voorbeelden van kennissen kunnen u wel helpen.
Een ouderschapsplan als u gaat scheiden
Een ouderschapsplan omvat afspraken met beide ouders over de kinderen. Het betreft kwesties zoals:
- ouderlijk gezag
- woonplaats: bij man, vrouw, of beiden 50% (co-ouderschap)
- kinderalimentatie
- verdeling van bijzondere kosten
- contact met de andere ouder: omgangsregeling
Praktisch gezien houdt het in dat de kinderen weten waar ze aan toe zijn na de scheiding van de ouders en dat ze een vaste thuisbasis hebben. Dat is belangrijk, omdat in het verleden zonder het ouderschapsplan afspraken niet werden nagekomen of zomaar konden worden gewijzigd. Dit is niet in het belang van het kind en daarom is het ouderschapsplan verplicht. In de praktijk zijn met name kinderalimentatie en de omgangsregeling direct afdwingbaar.
De financiële gevolgen van een vaste thuisbasis
Een vaste verblijfplaats kiezen voor uw kind is belangrijk, omdat op dat adres de post kan worden ontvangen voor allerlei financiële zaken, zoals kinderbijslag, verzekeringen, bankgegevens, e.d. De ouder die op dat adres woont, dient dan de financiële zaken te regelen voor betreffend kind. De betreffende ouder wordt dan fiscaal gezien als alleenstaande ouder, in plaats van als alleenstaande. Dit heeft tot gevolg dat deze ouder minder belasting betaalt en wellicht ook een hogere (bijstand-)uitkering krijgt. Bij het opstellen van het ouderschapsplan dienen deze onderwerpen besproken en vastgelegd te worden.
Kan ik ook afspraken wijzigen?
Afspraken in het ouderschapsplan kunnen in een later stadium in overleg worden gewijzigd. Wij adviseren om gemaakte afspraken in tweevoud schriftelijk vast te leggen om verwarring te voorkomen.
Hoe wij kunnen helpen met uw ouderschapsplan
In het kader van uw echtscheiding of ontbinding geregistreerd partnerschap, zullen wij met u een ouderschapsplan opstellen. Dit vormt dan onderdeel van het echtscheidingsconvenant dat later door de rechter zal worden bekrachtigd door middel van een beschikking.