Geregistreerd partnerschap ontbinden: ook een vorm van scheiden
Wilt u een geregistreerd partnerschap laten ontbinden en vraagt u zich af wat de gevolgen en kosten van een ontbinding zijn? Een geregistreerd partnerschap laten ontbinden is feitelijk hetzelfde als een huwelijk, en ook dit kunt u laten ontbinden. Tot 1 april 2014 was het grootste verschil de regeling aangaande kinderen. Het geregistreerd partnerschap schepte tot die tijd geen afstammingsrelatie, ofwel "familierechtelijke betrekking". De mannelijke partner moest de kinderen van zijn vrouwelijke partner dus erkennen om juridisch vader te worden en ouderlijk gezag te krijgen. Sinds 1 april 2014 wordt ook de geregistreerd partner automatisch de vader van het kind dat binnen het geregistreerde partnerschap is geboren.
Een geregistreerd partnerschap ontbinden: hoe gaat dat en wat zijn de kosten hiervan?
Bent u benieuwd naar de kosten van het ontbinden van een geregistreerd partnerschap en de kosten van een ontbinding? Het ontbinden van een geregistreerd partnerschap gaat, als u minderjarige kinderen heeft, op dezelfde wijze als via een normale echtscheidingsprocedure. U kiest gezamenlijk voor een advocaat. Deze stelt een verklaring op tot het ontbinden van het geregistreerd partnerschap: een scheidingsconvenant. Vervolgens stuurt deze advocaat uw stukken naar de rechtbank. Vanaf die datum is de gemeenschap ontbonden. Daarna volgt de uitspraak van de rechter, die uiteindelijk wordt ingeschreven in het register geregistreerde partnerschappen van de burgerlijke stand. Daarmee is pas op laatstgenoemd moment uw geregistreerd partnerschap ontbonden.
Flitsscheiding of geregistreerd partnerschap ontbinden en kosten
Een huwelijk mag sinds 1 maart 2009 niet meer worden omgezet in een geregistreerd partnerschap, hier moet dus een ontbinding voor aangevraagd worden. Dit is de 'flitsscheiding'. Een belangrijke reden voor afschaffing was dat de flitsscheiding in andere landen vaak niet werd erkend. Mensen die gescheiden zijn via een flitsscheiding, zouden zich dan in het buitenland schuldig kunnen maken aan bigamie, indien zij in het buitenland zouden hertrouwen. Met andere woorden: terwijl u in Nederland gescheiden bent, zien veel landen u als feitelijk nog gehuwd. Door nog een huwelijk aan te gaan, zou u zich dan schuldig maken aan bigamie. Dit is dan ook de reden dat de flitsscheiding is afgeschaft.
Laat uw geregistreerd partnerschap ontbinden
Het aanvragen van een geregistreerd partnerschap is gelijk aan de stappen van het aanvragen van een echtscheiding. Neem gerust telefonisch contact met ons op via 0800 822 4433 als u vragen heeft, advies wenst of een afspraak wilt maken via videobellen of op ons kantoor in Amsterdam, Rotterdam of Eindhoven. Als betrouwbare partner helpt De Echtscheidingswinkel u graag met het ontbinden van uw geregistreerd partnerschap!