Scheiding eigen huis
Wat moet er gebeuren met de eigen woning na de scheiding?
Moet uw scheiding geregeld worden en heeft u een eigen woning? Dan wordt de waarde van het huis verdeeld en zal de partner die in het huis blijft wonen in principe de andere partner moeten uitkopen. Als u gaat scheiden en u bent in gemeenschap van goederen getrouwd, krijgt elke partner in principe de helft. Bent u op huwelijkse voorwaarden getrouwd? Dan wordt de boedel verdeeld zoals dat indertijd bij de notaris in de huwelijkse voorwaarden is vastgelegd.
Kan mijn partner bij een scheiding de woning overkopen?
Afhankelijk van de overwaarde en de hoogte van de alimentatie kan uw toekomstige ex-partner na de scheiding de eigen woning overkopen. De bank beslist hierover. De woning dient in elk geval getaxeerd te worden voor de vrije verkoopwaarde. Meestal is 4,5 keer het bruto jaarinkomen de grens voor het totaalbedrag van de uitkoopsom, vermeerderd met het bedrag van de huidige hypotheek.
Informeer naar de mogelijkheden
Het hangt van de specifieke situatie af of u beiden meebetaalt aan de kosten van de koopwoning. De afspraken hierover kunnen wij voor u vastleggen in het echtscheidingsconvenant. Vaak wordt afgesproken dat in afwachting van de verkoop van de woning, beiden partners alleen nog de vaste lasten blijven delen. Variabele lasten zijn dan voor de partner die in de woning blijft wonen na de scheiding. Uiteraard zijn andere afspraken altijd mogelijk. Informeer naar de mogelijkheden voor uw woning na een scheiding door contact op te nemen met een van de vestigingen van De Echtscheidingswinkel in Eindhoven, Amsterdam of Rotterdam. U bereikt ons via 0800 822 4433.