Scheiding en huisverkoop: wat te doen als partner niet meewerkt?
Een scheiding is altijd een ingrijpende gebeurtenis waarbij veel geregeld moet worden. Eén van de belangrijkste zaken is de verkoop of overname van de gezamenlijke woning. Als u en uw partner het eens zijn over de verkoop of uitkoop van de ander, dan is dat uiteraard het beste. Maar wat als uw partner niet meewerkt? Het is belangrijk om te weten wat u kunt doen als uw partner niet meewerkt.
Moet ik het huis verkopen als ik ga scheiden?
Als u en uw partner besluiten om te scheiden, moet u beslissen wat u met het huis wilt doen. U kunt het huis verkopen en de opbrengst verdelen, of een van u kan het huis overnemen en de andere partner uitkopen. U kunt ook besluiten om het huis te behouden als gezamenlijk eigendom, waarbij een van u beiden blijft wonen, of u verhuurt het aan iemand anders.
In gesprek gaan met uw partner
Het eerste wat u kunt proberen, is in gesprek te gaan met uw partner. Probeer erachter te komen waarom hij of zij niet wil meewerken. Misschien heeft uw partner twijfels over de verkoop of heeft hij of zij emotionele binding met het huis. Door hierover te praten, kunt u misschien tot een oplossing komen waar u beiden tevreden mee bent.
Mediator zoeken
Als u er samen niet uitkomt, kunt u een mediator inschakelen. Een mediator is een onafhankelijke persoon die u kan helpen bij het vinden van een oplossing. Hij of zij kan u beiden helpen om tot een compromis te komen. Het voordeel van een mediator is dat u samen naar een oplossing zoekt en niet tegenover elkaar staat.
Advocaat inschakelen, hoe werkt dat?
Een advocaat kan druk uitoefenen om de ander in beweging te krijgen, zodat na scheiding alsnog de woning wordt verkocht of wordt overgenomen door een van beiden. Hierbij kunnen wij helpen, hetgeen in een aantal stappen zal worden gedaan.
Stap 1: Papierwerk bijeenzoeken
Verzamel de volgende documenten, zodat het juridisch kan worden bekeken. Het gaat dan om de eigendomstitel (leveringsakte), hypotheekakte en belastingaangifte.
Stap 2: Gratis verkennend gesprek met advocaat
Tijdens een vrijblijvend overleg met de advocaat, wordt de beste strategie uitgekozen. U krijgt dan informatie over de procedure, de kosten, de looptijd en uitleg over de kans op succes en risico’s.
Stap 3: Benaderen ex-partner voor vrijwillige medewerking
De eerste stap daarna is altijd, uw ex-partner benaderen om zijn of haar mening te horen. Altijd wordt aangestuurd op het alsnog bereiken van onderlinge overeenstemming. Als dat niet lukt, volgt een formele brief waarin wordt gesommeerd mee te werken.
Stap 4: gerechtelijke oplossing
Als geen overeenstemming bereikbaar is, wordt aan de rechter een verzoek voorgelegd, waarmee ofwel de woning gedwongen kan worden verkocht of worden overgedragen. Vaak wordt een dwangsom opgelegd om de ander op straffe van €500,- per dag alsnog medewerking te verlenen aan de verkoop of overdracht.
Bel ons
Bel naar het gratis nummer 0800 8224433 voor telefonisch overleg over uw situatie. U kunt dan direct ook een verkennend (video-) gesprek inplannen met de advocaat.